Cutia cu metafore

Cutia cu metafore

joi, 11 decembrie 2008

Labirintul mintii

"Cea dintai (ideea) este prototipul,cea de pe urma(lumea lucrurilor) numai copia lor."

Oamenii -ca niste prizonieri legati intr-o pestera ,ei nu pot privi inapoi si nu vad lumina soarelui din sapte,in fata lor vad doar umbrele obiectelor si propria lor umbra,proiectate pe peretii pesterii..Zadarnic vom privi de exemplu ,lucrurile frumoase sau faptele virtuoase ,daca nu ne vom adanci pana la cunoasterea ideei de frumos in sine sau a ideii metafizice de dreptate.
Omului ii vine greu sa se desprinda de cunoasterea superficiala a lucrurilor ca umbre si sa se adanceasca pana la cunoasterea esentelor.Smuls cu forta din pestera si adus la lumina soarelui ,prizonierul nu este in stare sa vada nimic.Lumina il orbeste.Pentru a fi in stare sa cunoasca esentele,prizonierul trebuie mai intai sa isi obisnuiasca ochii cu lumina.
"Ideile mereu exista si nu devin nicicand,iar lucrurile sunt in devenire,dar nu exista niciodata"

Un comentariu:

Cristina Fedorca spunea...

Cred ca inceputurile blogurile noastre au fost la fel de timide.Un blog vorbeste despre tine sau despre Ei,dar intrebarea e vorbeste mai mult pentru tine sau pentru Ei.

Recent am aflat,blogul meu vorbeste pentru tine si cei aproape de sufletul meu si cred ca aceeasi va fi si destinatia blogului tau.Ca si acum,sunt departe,dar astept cu nerbadare urmatorul tau post.

Te imbratisez cu multa iubire.